[one_half]

Reguliere trainingen

De dinsdagavond en donderdagavond staan geheel in het teken van de zogenaamde reguliere trainingen. Op dinsdagavond wordt de groep opgesplitst in 2 verschillende groepen van verschillend niveau. Op de donderdagavond worden de trainingen met de gehele groep gehouden. Atleten van alle niveau’s kunnen deelnemen aan deze trainingen mits ze 30 minuten onafgebroken kunnen hardlopen. Er is plek voor lopers van alle snelheden, zo hebben we leden die deelnemen aan marathon’s maar ook leden die 5 kilometer ver genoeg vinden. Omdat we altijd op een parcours trainen kan iedereen meedoen, de snelle loper loopt dan misschien een paar ronden meer maar iedereen loopt de training op zijn of haar niveau. Om aan deze trainingen mee te mogen doen moet je lid zijn van de loopclub. Je kunt uiteraard eerst even een paar proeftrainingen meedoen. Deze proeftrainingen kosten niets en verplichten je ook tot niets en als je het leuk vindt wordt je gewoon lid. Na de trainingen is er de mogelijkheid om, onder het genot van een kop koffie of thee, de training nog even te evalueren.

[/one_half]

[one_half_last]

Duurlooptrainingen

Op zaterdagochtend is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de ” Vroege Vogels”. De afstanden die gelopen worden bij deze groep zijn 10 t/m 14 km. Elke zaterdag wordt er door een van de lopers een route gekozen en wordt deze met de gehele groep gelopen. De start van deze groep is om 7:45 uur. Je bent na de training alweer om 9 uur thuis en hebt zodoende de hele dag nog tot je beschikking.

Elke zondagmorgen kun je deelnemen aan de duurlooptrainingen. Deze varieren van 12 kilometer tot 18 kilometer. De start van deze trainingen is in Suwâld om 9:00 uur. Voor deze trainingen hoef je geen lid te zijn van de loopclub. Je kunt dus gratis deelnemen aan deze duurlooptrainingen. Voor deze trainingen moet je dus wel minimaal 12 kilometer kunnen lopen met een snelheid van circa 10 km/u. Na de training is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken bij Tjeerd Daane thuis.

[/one_half_last]

[one_half]

Beginnen met hardlopen

Voor mensen die altijd al het idee hebben om met hardlopen te beginnen, maar dat niet alleen willen, is er nu de mogelijkheid om dat in een groep te doen. In 2005 is de 1e hardloopgroep bij Rapido van start gegaan en een deel van deze lopers zijn inmiddels als zo ervaren dat een groot deel regelmatig mee traint met de reguliere trainingsgroepen en zelfs mee doet aan lokale hardloopevenementen. Twee keer per jaar organiseert Loopclub Burgum een Beginnersclinic.

[/one_half]

[one_half_last]

Trainings variaties

Bij de reguliere trianingen worden er diverse trainingsvormen getraind. We proberen de trainingen zo veel mogelijk te varieren. Van de volgende trainingsvormen wordt gebruik gemaakt op de reguliere trainingsavonden:

  • Interval trainingen
  • Tempoduur trainingen
  • Fartlek (Vaartspel)
  • Heuveltraining
  • Spelvorm

[/one_half_last]

[hr_shadow]

[one_third]

[h4]Interval[/h4]

Intervaltraining bestaat uit snellere stukken die worden afgewisseld door een pauze die actief (wandelen of dribbelen) wordt doorgebracht. Er zijn 2 soorten intervaltraining te weten Extensieve interval en Intensieve interval. Intervaltraining zorgt bovendien voor de nodige variatie en afwisseling in de training. Er wordt onderscheid gemaakt in ten eerste extensieve intervaltraining, wat betekent, intervaltraining met een niet al te intensief karakter. En verder is er nog intensieve intervaltraining en die heeft, de naam
zegt het al, dit intensieve karakter wel. Het mag duidelijk zijn dat beide trainingsvormen een ander trainingsdoel hebben.

[/one_third]

[one_third]

[h4]Tempoduur[/h4]
Een tempoduurloop is een duurloop in vlot tot snel tempo. In tegenstelling tot intervaltraining wordt in een constant hoog tempo gelopen. Het tempo is gelijk of benadert het wedstrijdtempo. Met tempoduurlopen ontwikkel je dan ook de conditionele aspecten rond het wedstrijdtempo zonder de specifieke wedstrijdstress. Wegwedstrijden over afstanden van 5-10 km of langer zijn ook een vorm van tempoduurlopen. Tempoduurlopen zijn met name geschikt voor de opbouw naar een wedstrijdperiode. Ze zijn beter te combineren met omvangrijke trainingsweken dan wedstrijden, die meer voorbereiding en een langer herstel kunnen vergen.

[/one_third]

[one_third_last]

[h4]Fartlek[/h4]

Fartlek is het Zweedse woord voor vaartspel of snel spel. Fartlek werd vorige eeuw in de dertiger jaren door de Zweedse trainer Gösta Holmér ontwikkeld. Het was bedoeld als afwisseling van de destijds populaire strak afgebakende (interval) trainingsvormen. Een aantal Zweedse atleten boekte met behulp van de methode internationale successen, en brachten Fartlek zo in de belangstelling bij de andere landen. Er wordt bij Fartlek in een natuurlijke omgeving gelopen. In de training wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke variatie van het terrein zoals heuvels, bospaden, mul zand, lantaarnpalen enz.

[/one_third_last]

[one_half]

[h4]Heuveltraining[/h4]

Nederland is een vlak land. Duur- en intervaltraining is weinig afwisselend. De belasting van het bewegingsapparaat is met elke pas hetzelfde. Heuvels maken de training afwisselend. De belasting heuvelop en heuvelaf is duidelijk anders. Heuvellopen vereist dan wel geen specifieke techniek, het vereist wel de nodige ervaring. Door regelmatig heuveltempo’s te doen, zowel op als af, leer je ook tijdens wedstrijden soepel de heuvels te nemen. Het zijn geen nekkebrekers meer. Heuveltraining is een prima conditietraining. De hartfrequentie gaat vlot heuvelop sterker omhoog dan bij tempo’s op vlak terrein. Eenmaal gewend aan de heuvels is het herstel door de wisselende belasting vaak vlot.

[/one_half]

[one_half_last]

[h4]Spelvorm[/h4]

Bij de spelvorm wordt er op een speelse manier getraind. Hierbij moet je denken aan dobbelsteenloop waarbij er met een dobbelsten geworpen wordt en de gegooide ogen gelopen moeten worden. Dus bij een worp 3 moet naar de derde pilon gelopen worden. Andere spelvormen zijn Mastermindloop, spreekwoordenloop, dobbelloop etc.

[/one_half_last]