LOOPCLUB BURGUM GOES ON TOUR, HONDSRUGESTAFETTE 2023

H et was al even geleden dat we met onze Loopclub meededen aan de Hondsrugestafette trail, om precies te zijn was dat in 2017. Destijds werd deze tocht georganiseerd door Hardloopevents. Het is een uniek evenement dat geïnspireerd is op de UNESCO Global Geoparks, dat zich uitstrekt over Nederland en Duitsland. Deze unieke Geoparks tonen het geologische erfgoed van het gebied, van zeldzame fossielen tot gletsjerafzettingen.  

O mdat de eerdere estafettelopers van de club er wel weer een keer aan toe waren om deze prachtige tocht lopend en fietsend af te leggen, werd het organiseren hiervan in gang gezet.

atuurlijk is het nodig om een en ander goed te regelen, te plannen en uit te zoeken; voorheen nam onze vaste captain Henk dit voor zijn rekening.

itmaal had Siebren bedacht dat hij dit wel voor zijn rekening wilde nemen, mede om Henk te ontlasten (en stiekem ook omdat hij het ook wel leuk vond) want je hebt niet in de gaten hoeveel tijd hierin gaat zitten; wel vonden we met zijn allen dat Henk ons opperhoofd moest blijven; er was geen inspraak van zijn kant mogelijk! 

S iebren heeft het er maar wat druk mee gehad, routes uitpluizen, coördinaten en wisselpunten aan elkaar koppelen, loopindeling maken per traject zodat je precies kon zien wanneer je aan de beurt was en met wie je samenliep.

R egelen, regelen en nog eens regelen, soms een hele avond….

U iteraard mocht ik hieraan ook een bescheiden bijdrage leveren, wat, zoals jullie weten, mij wel is toevertrouwd!

G elukkig hadden we alles op tijd klaar en hoefde er ook weinig centrale inkopen gedaan worden, onze captain Henk had nog het een en ander in zijn voorraadkast staan.

E n verder zou iedereen eigen proviand meenemen voor onderweg, waarbij centraal geregeld was dat we ’s morgens voor iedereen een gebakken of gekookt ei zouden klaarmaken op het campinggasstel van Koen en Lucia.

S mikkelend en smullend stonden we zaterdagmorgen met zijn allen rondom de auto van Joost en Aafke, voor deze ene keer hadden we Joost benoemd tot “Masterchef”

T ot grote tevredenheid van ons allemaal werd er een heerlijk broodje roerei met spek en gekookte eieren geserveerd 😋

A fwassen konden we deze keer overslaan (misschien niet erg milieuvriendelijk, maar in dit geval, gemak dient de mens) omdat Lucia voor papieren borden en wegwerpbestek gezorgd had. Natuurlijk hebben we al het afval gedurende de hele tocht keurig verzameld in een vuilniszak

F ris en fruitig konden we na dit verrassingsontbijt door na het volgende wisselpunt.

E ven de benen strekken en zo nu en dan een hazenslaapje was zeker iets wat erbij hoorde; vooral die dutjes waren deze keer goed te doen bij afwezigheid van een niet nader te noemen stoorzender. 😂

ussendoor was er zo nu en dan ook gelegenheid voor een “serieus gesprek”

T ijdens een van die gesprekken werd ook besproken hoe het toch kon dat Joost, Ate, Christine en Sjuk aan het begin van de nacht, net over de grens in Duitsland, bij het politiebureau terecht kwamen…….even van het padje af geraakt of zo? 🤔

Ooit in een tekenfilm was er een zielig diertje waartegen gezegd werd (vrije interpretatie): je bent een schande voor het regiment 🙈 De volgende keer zal dit groepje er wel voor zorgen dat dit ze niet nog een keer overkomt!!

nfin, na het maken van een foto ter bevestiging van hun “arrestatie”, konden we weer verder vanaf het volgende wisselpunt.

2 keer dezelfde Estafetteloop lopen en fietsen verveelt echt nooit, en variatie van route nodigt uit naar meer….

f je nu in Friesland loopt, in Groningen óf in Duitsland, het blijft een prachtige ervaring!

2 maal in korte tijd een estafetteloop afleggen met een verschillende achterliggende betekenis is natuurlijk een hele prestatie: “onze Ate” flikte het toch maar om mee te doen aan de Bevrijdingsloop van 4 op 5 mei vanuit Wageningen, én daarna met ons mee te gaan op een cultureel en geologisch avontuur met als eindpunt Bad Laer.

3 verschillende Estafetteloopjes hebben we inmiddels gedaan: de Elfstedenestafette, de Hondsrugestafette en de Noorderrondritestafette….

V oor alle lopers, denk ik, was elke Estafetteloop bijzonder en mooi op een eigen manier.

A ltijd valt ook op hoe je tijdens zo’n tocht een gevoel van saamhorigheid krijgt en het elkaar willen helpen waar dat nodig is.

N ooit een onvertogen woord, des te meer werd er gelachen, met zo nu en dan een “gepast” grapje!

S chipborg was de startlocatie, om 17.00 uur mocht ik samen met Germ, Joost en Sjuk het spits afbijten. Vol goede moed gingen we op pad voor ons eerste traject tot het volgende wisselpunt in Eext.

C hronologisch volgde daarna Eekst, Drouwen, Exloo, Emmen, Twist (D), Haselünne, Ankum, Lotte, Tecklenburg en het eindpunt Bad Laer. Bij het fotoverslag zit ook een foto waar de route in zijn geheel op staat.

H et was een geweldige ervaring om in deze prachtige omgeving te kunnen en mogen lopen. 

n ieder geval hadden wij het allemaal heel erg naar de zin; het was een prachtige route, het weer kon niet beter en voor we het in de gaten hadden kwamen we al bij het wisselpunt in Eext aan.

P auzeren tot de volgende beurt en de volgende groep was al weer op pad!

B ij het volgende wisselpunt in Drouwen was het tijd voor koffie en thee en een verse boterham en een plakje verse cake van Rigtje; voor een maaltijd was van tevoren geen tijd meer, iets wat bij een dergelijke tocht meestal tussen de bedrijven door gaat. 

O ok werden er onderweg de mooiste foto’s gemaakt waarvan jullie aansluitend een samenvatting krijgen. 

R eden te meer om erover na te denken om ook een keer mee te gaan om deze prachtige natuur “live” te kunnen beleven.

G elukkig hadden we tijdens deze editie prachtig weer, zowel overdag als ’s nachts, waar mogelijk met de zon erbij en ’s nachts een aangename temperatuur om te lopen.

N atuurlijk hadden we allemaal een keer een moment dat de gemiste nachtrust ons opbrak; dan werd er gewoon een dutje gedaan en als vanzelfsprekend lieten we elkaar dan met rust….

A anpassen is ook iets waar je ervaring in opdoet als je vaker aan dit soort estafettes meedoet; slapen en eten en drinken niet op vaste tijden maar wanneer het uitkomt.

A ls je dan onderweg ook nog mag genieten van de prachtige natuur langs de route, dan mogen we ons gelukkig prijzen dat we dit allemaal kunnen doen.

R euze verbaasd waren we toen we onderweg rondom Tecklenburg het pad kruisten van een georganiseerde wielertocht: de 34e Tecklenburgerrundfahrt, een prachtige loodzware tocht rondom Ibbenbüren met beklimmingen tot 50%.

Tot onze verbazing kwam het merendeel van de deelnemers uit Nederland.

B as was één van deze Nederlanders; hoe bijzonder is het als je op je wisselpunt staat te wachten en er een groep fietsers langskomt en er ineens wordt geroepen: hé Burgum…… Wie zou dat nu geweest zijn?

A ch het zal wel dachten we, tot Minke na afloop een appje stuurde waarin ze aangaf dat Bas haar gebeld had om te vertellen dat hij ons onderweg tijdens zijn fietstocht had zien staan.

D aarna werd de route vervolgd omdat we al aardig richting het eindpunt van de route kwamen en we smachtten naar een frisse douche en een warme maaltijd!

L ui werden toen we met de volgauto’s het eindpunt hadden bereikt; wachten op de parkeerplaats in het zonnetje, iedereen languit, het leek wel een slagveld. 

A llemaal moesten we wachten op de laatste lopers: Henk, Aafke, Grietje en Koen. Joost gaf nog een demonstratie krachttraining in de vorm van een serie push-ups.

E n nadat iedereen binnen was konden we op weg naar ons hotel in Glandorf:  www.hotelherbermann.de  waar we ons allemaal konden opfrissen om daarna te genieten van een welverdiende warme maaltijd. We hadden het toch maar weer voor elkaar om een dag non-stop met 13 man/vrouw door te brengen zonder ook maar een negatieve klank; teambuilding heet dat!

Zoals op de eerste foto staat; If you want to go fast, go alone;  If you want to go far, go together!

R euze blij waren we de volgende morgen toen we, uitgeslapen en na een lekker ontbijt, op weg reden terug naar huis om dit geweldige avontuur te laten bezinken, maar toch stiekem ook alweer te denken aan een volgend avontuur. 

Tot zover mijn creatieve beschrijving van ons geweldige avontuur, op naar het volgende avontuur!

Hieronder nog een filmpje

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *