Hardlopen

Dinsdag- en Donderdagavond

De trainingsavonden bij loopclub Burgum zijn dinsdag- en donderdagavond van 19.30 uur tot ongeveer 21.00 uur. Clubleden kunnen beide avonden trainen of één van deze avonden. Dit naar eigen keuze.

De trainingen starten en eindigen bij de SportBSo aan het koningsland bij de voetbalvelden van FC Bergum. Afhankelijk van de training en/of de weersomstandigheden bepaalt de trainer een geschikte trainingslokatie in Burgum. Alle atleten verzamelen tijdig bij de locatie zodat de training op tijd kan beginnen.

De trainingen bestaan doorgaans uit een warming-up met daarbij rekken en strekken, loopscholing, een kerntraining van ongeveer 30 minuten en een cooling down.

Van de deelnemende atleten wordt verwacht dat zij tijdig aanwezig zijn en actief deelnemen aan alle trainingsonderdelen. Blessures dienen aan de trainer te worden meegedeeld.

Mocht het voorkomen dat er zich veel leden op een trainingsavond melden en de groep groter dan ca. 30 personen wordt, dan wordt de groep, voor wat betreft de warming-up, gesplitst. De kerntraining wordt gezamenlijk uitgevoerd.

Niveau

Het is wenselijk om over een goede basisconditie te beschikken. Een half uur ononderbroken hardlopen moet geen probleem zijn. Is dit niet het geval, kan deelgenomen worden aan een beginnersclinic, die elk voor- en najaar wordt georgeniseerd.

Loopscholing

Vast onderdeel van de training is de loopscholing. In het onderstaande filmpje is te zien wat loopscholing inhoudt en waarvoor het dient.

 

[hr_shadow]

[one_third]

[h4]Warming-up[/h4]

Het doel van de warming-up is je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal voor te bereiden. De lichaamstemperatuur en met name die van de spieren wordt verhoogd. Hierdoor zullen er allerlei processen die bij het hardlopen betrokken zijn efficiënter verlopen, waardoor het rendement van je training hoger zal zijn. Door het goed uitvoeren van de warming-up verminder je bovendien de kans op blessures.

[/one_third]

[one_third]

[h4]Loopscholing[/h4]
Met een juiste looptechniek kost het minder energie om een bepaald looptempo te handhaven. Je loopt makkelijker en economischer. Wanneer je spieren precies weten wat ze moeten doen tijdens het lopen, kost de loopbeweging veel minder energie. Beginnende hardlopers ervaren dit als geen ander. Het lopen kost in het begin veel meer energie vergeleken met een paar weken later. Het is echter goed om direct vanaf het begin te weten waar je op moet letten bij een juiste looptechniek. Ook ervaren lopers kunnen hun loopprestaties verbeteren door in de training aandacht te besteden aan loopanalyse. Looptechniek is voor zowel de beginnende als ervaren loper een essentieel onderdeel binnen de looptraining.

[/one_third]

[one_third_last]

[h4]Cooling down[/h4]

Na afloop van de training doen je een cooling-down om de lichaamstemperatuur weer te laten zakken en om de afvalstoffen beter af te voeren. Door de cooling-down op de juiste wijze toe te passen zal je sneller herstellen van je inspanningen. Ook worden de loopspieren weer op lengte gebracht.

[/one_third_last]